בקע

בקע/ קילה/ הרניה

בקע הוא מעבר של איבר או רקמה אחרת ממקומם הטבעי בגוף במחיצה שרירית או אחרת המצריכים תיקון באמצעות ניתוח כירורגי. בקרב גברים הבקע הנפוץ ביותר הוא בקע מפשעתי. ניתוחים באמצעות רובוט דה-וינצ'י הם ניתוחים חדשניים המאפשרים גם ניתוח לתיקון בקע.

הבקע המפשעתי מופיע לעיתים מילדות אצל תינוקות וילדים ופעמים רבות התופעה מתגברת בקרב נערים בגיל 20-30, לרוב בעקבות פעילות גופנית מאומצת.  בקע נפוצה גם באוכלוסיית הגברים מעל גיל 45-50, אצלם היא מופיעה כתוצאה מעלייה בלחץ התוך בטני, שעולה בעיקר כתוצאה מהגדלת הערמונית. בנוסף לחץ תוך בטני עלול להיגרם גם כתוצאה ממאמץ יתר בהוצאת שתן, וגם אצל גברים המעשנים וכתוצאה מכך משתעלים הרבה.

לדה-וינצ'י מערכת ראיה תלת ממדית, עם הגדלה ורזולוציה גבוהה (HD) וכן מכשירים מיוחדים עם מפרקים המאפשרים תנועות משופרות יחסית ליד האנושית לביצוע ניתוח הרניה מוצלח. כל אלה מאפשרים למנתח לפעול עם ראיה משופרת, בדיוק, מיומנות ובקרה מלאה. זמן ההתאוששות מהיר לעומת ניתוח רגיל והצלקות מזעריות.

בלוטת התימוס: ניתוח רובוטי לסרטן התימוס -תימומה | רובוט דה וינצ'י

ניתוח לבקע באמצעות רובוט דה וינצ'י

בקע הוא מצב שבו חלק מאבר פנימי, הפורץ את העטיפה השרירית המקבעת אותו, למשל בחלל הבטן וחודר לאזור הסמוך. בעקבות זאת הוא יוצר בליטה הגורמת לאי נוחות, לעתים כאבים, ועשוי להוות סיכון בריאותי משמעותי. לצורך תיקון הבעיה שהיא בדרגת חומרה רצינית, נדרשת בדרך כלל התערבות כירורגית משמע ניתוח קילה. הבקע הנפוץ ביותר אצל גברים הוא הבקע המפשעתי. הניתוחים המומלצים ביותר לתיקון הבקע המפשעתי מבוצעים כיום באמצעות רובוט דה-וינצ'י. אלה הם ניתוחים זעיר פולשניים חדשניים המבוצעים על ידי רופאים מומחים, המתבססים על הטכנולוגיות הממוחשבות המתקדמות של דה וינצ'י – כגון: אמצעי ראיה ותצוגה תלת ממדית משופרים, מפרקים ומכשור כירורגי – רובוטי עדין ומדויק, שליטה ובקרה ממוחשבות המונעות טעויות אנוש או סטיות מצד אחד, ומאפשרות ביצוע פעולות עדינות ורגישות מעבר ליכולת של ידי אדם.
הודות לכך תוצאותיו של ניתוח קילה באמצעות רובוט דה וינצ'י הן מרשימות: זמני התאוששות וההחלמה קצרים לעומת ניתוח קילה פתוח, הכאבים פחותים והצלקות מזעריות.

ניתוח קילה בקע או הרניה-ניתוח רובוטי באמצעות דה וינצ'י Da Vinci surgery

סוגים שונים של בקע

קיימים מספר סוגים של בקע : מפשעתי, טבורי, סרעפתי.
הבקע המפשעתי הוא הנפוץ ביותר. הוא נוצר מחדירת חלק מהמעי דרך דופן הבטן אל אזור המפשעה.
בקע טבורי הוא מעין שק בולט הנוצר באזור הטבור בצמוד לדופן הבטן ומהווה מעין המשך לחלל הבטן. הוא עשוי להכיל איברים פנימיים שנדדו אליו מתוך הבטן.
בקע סרעפתי נוצר על ידי חדירה של הקיבה אל בית החזה דרך שריר הסרעפת המפריד ביניהם. תסמינים נפוצים של בקע סרעפתי הם ריפלוקס ו- "צרבת".
כל סוגי הבקע הללו ניתנים ל-"תיקון" – באמצעות התערבות כירורגית קצרה ובטוחה, המספקת בדרך כלל ריפוי מלא, המוכרים בשם ניתוח הרניה או ניתוח קילה.

בקע מפשעתי

תפוצה והגורמים לבקע המפשעתי

הבקע המפשעתי מופיע בגילאים שונים מסיבות שונות:
– אצל עוברים ממין זכר עקב תעלה מפשעת שנותרה פתוחה חלקית אחרי ירידת האשכים לכיס האשכים. זה הופך את האזור של התעלה מועד לבקע המפשעתי – בהמשך – לאורך כל חיי הגבר.
– אצל ילדים, ונערים וצעירים בני 20 – 30 עקב מאמץ מוגבר בפעילות ספורטיבית או גופנית אחרת,
– אצל גברים בני 40 – 50 עקב לחץ מוגבר בבטן הנובע מסיבות שונות כגון ערמונית מוגדלת עם הפרעות במתן שתן וגרימת מאמץ יתר, עישון הגורם לשיעול, וכו'.
– אצל האוכלוסייה הגברית המבוגרת  הבקע המפשעתי הוא נפוץ מאד מאותן סיבות.
– גם אצל נשים התופעה קיימת והיא נגרמת ע"י : לחץ מוגבר בבטן – כגון בהטלת צואה, הרמת חפצים כבדים, משקל גוף גדול, אורך חיים לא בריא, הריונות (עם סיכוי לבקע טבורי גם), שיעול או עיטוש מוגבר.

תסמינים, אבחון בקע בדרגות חומרה שונות

אבחון של בקע, מתבסס על התסמינים האופייניים: בלט – נפיחות באזור המפשעה, הגדלתה עם עלית הלחץ התוך בטני – למשל בשיעול ועיטוש או בכת מאמץ גופני, לפעמים עם כאבים בגב או בשק האשכים.
האבחון הוא פיזיולוגי – למשל באמצעות בדיקת אולטרסאונד – לא תמיד זה מספק.
אצל נשים האבחון קשה יותר עקב תסמינים שונים משל הגברים ולכן מזדקקים לבדיקת MRI.
אין להזניח אבחון וטיפול החשש לבקע גם אם התסמינים קלים ביותר.

ניתוח של הבקע המפשעתי – שיטות וטכניקות

קיימות שתי טכניקות עיקריות לניתוח זה: ניתוח פתוח וניתוח לפרוסקופי.
בניתוח הפתוח מבצעים חתך באורך של כ-8 ס"מ באזור הבטן התחתונה ודרכו מתבצע תיקון הבקע. התיקון כולל החזרת האברים / הרקמות שנדדו דרך הבקע אל מקומם בחלל הבטן, ובדרך כלל מתקינים רשת באזור הבקע כדי לקבע את האברים ולמנוע היווצרות בקע חוזר. הניתוח מסתיים בתפירת החתך. בוחרים בניתוח בקע מפשעתי פתוח בדרך כלל במקרים של בקע גדול ממדים ו / או בקע כלוא בכיס האשכים. ניתוחים פתוחים מתאפיינים בזמן החלמה ארוך יותר לעומת הלפרוסקופיים, עם פחות ניתוחים חוזרים עקב חזרת הבקע המפשעתי.

בניתוח הלפרוסקופי של הבקע המפשעתי מבצעים מספר קטן של חתכים זעירים (עד עשרה מ"מ) בדופן הבטן. דגש: בניתוח בקע מפשעתי לא מבוצע חתך בדופן הבטן. דרכך החתכים הזעירים מחדירים לאזור הניתוח בחלל הבטן והמפשעה מצלמת סיב אופטי זעירה וכן כלי ניתוח לפרוסקופיים. ניתוח הרניה לפרוסקופי מתבצע תוך צפייה על תמונת המצלמה במסך ותפעול הכלים הכירורגיים הלפרוסקופיים העדינים.

תהליך ההחלמה מניתוח בקע מפשעתי לפרוסקופי הוא מהיר יותר, עם פחות כאבים – ללא חתך בטני גדול ולכן גם ללא צלקות גדולות.

כיום מבצעים על פי רוב ניתוחים לפרוסקופיים לטיפול בבקע המפשעתי באמצעות רובוט דה וינצ'י.

לדה וינצ'י יתרונות בולטים בביצוע ניתוח בקע מפשעתי (ניתוח קילה) לעומת המכשור הלפרוסקופי הידני: תמונה תלת ממדית בתצוגה בעלת רזולוציה גבוה המאפשרת למנתח הסתכלות נוחה ומדויקת על אזור הניתוח, כלי ניתוח ומפרקים רובוטיים בעלי יכולת ביצוע פעולות כירורגיות עדינות ומדויקות מעל ומעבר לאלה של ידי אנוש, שליטה ובקרה ממוחשבות הממונעות תאונות, טעויות אנוש או סטיות מניתוח תקין.

ניתוח בקע מפשעתי בשיטה הלפרוסקופית מתאים למקרה שנדרש ניתוח חוזר באותו מקום. בשיטה זו ניתן לעבוד בהצלחה בנוכחות רקמה צלקתית מהניתוח הקודם. כמו כן זה מתאים במיוחד למקרה של בקע מפשעתי דו צדדי: לא נדרש לבצע 2 חתכים גדולים.

צעדים לאבטחת הצלחה לאחר ניתוח בקע מפשעתי

ניתוח הרניה הוא הליך כירורגי הבטוח עם רמת סיבוכים, נמוכה ואחזי הצלחה גבוהים. זה נכון במיוחד לגבי ניתוחים רובוטיים באמצעות דה וינצ'י.
חשוב להבין כי גם ניתוח בקע מפשעתי מוצלח, לא מונע באופן מוחלט חזרה של הרניה וניתוח קילה בעתיד. לכן מומלץ לשמור על אורח חיים בריא ומותאם לאחר הליך כזה.

המלצות רלוונטיות

• מניעת מאמץ ממושך הגורם להעלאת הלחץ התוך בטני,
• להימנע מהרמת משאות כבדים,
• שמירה על משקל גוף תקין
• ותזונה בריאה ושמירה על מערכת עיכול תקינה
שגרת יציאות בריאה (צריכה קבועה של סיבים תזונתיים)

בקע טבורי

בקע טבורי הוא הנפוץ השני אחרי הבקע המפשעתי. סימן ההיכר שלו הוא בליטה באזור הטבור או בסמוך מעליו. הבקע הטבורי נוצר עקב החלשת אזור טבעת הטבור ופתיחתה המחודש, כתוצאה ממספר הסיבות אפשריות: החלשת דופן הבטן, השמנת יתר, הריון, תהליכים של הזדקנות.

למעשה הבליטה היא כעין "שק" המכונה "שק השבר" לתוכו נדדו רקמות או אברים תוך- בטניים. קיימת סכנה שחלק מהמעי עשוי להיכלא לתוך השק עם סיכוי לנמק וסכנת חיים.
לכן נדרש ניתוח לתיקון הבקע הטבורי.

הדרך היחידה לתיקון בקע טבורי - ניתוח לבקע טבורי

הניתוח לתיקון בקע טבורי (ניתוח קילה) כולל החזרת האיברים למקומם בחלל הבטן, תפירה של מקום הבקע – עם הוא קטן עד בינוני. אם הבקע גדול ממדים מבצעים קיבוע באמצעות רשת כירורגית אשר תוחמת את המקום ונשארת קבועה בגוף.
ניתן לבצע ניתוח קילה בגישה פתוחה, לפרוסקופית ורובוטית באמצעות דה-וינצ'י.

בניתוח באמצעות דה-וינצ'י כולל אמצעים טכנולוגיים חדישים המרחיבים ומשפרים בצורה משמעותית את יכולת הביצוע של המנתח בעת ביצוע ניתוח קילה או ניתוח הרניה, ובכך למעשה מקצרים את זמן ההחלמה של המטופל.

איתור מנתח

שם מלא תחום התמחות
תחום התמחות
בית חולים

ד"ר ירון רודניצקי

בקע, מעי הגס, כירורגיה, רצפת אגן
בקע, מעי הגס, כירורגיה, רצפת אגן מאיר לחץ לפרטי הרופא/ה

ד"ר מילר רפאל

לבלב, כבד, בקע, כירורגיה
לבלב, כבד, בקע, כירורגיה קפלן לחץ לפרטי הרופא/ה

ד”ר מועאד פראג’

לבלב, דרכי מרה, בקע, מעי הגס, כיס מרה, קיבה, קיצור קיבה, כירורגיה
לבלב, דרכי מרה, בקע, מעי הגס, כיס מרה, קיבה, קיצור קיבה, כירורגיה מרכז רפואי לצפון - פוריה, בית חולים אלישע לחץ לפרטי הרופא/ה

ד"ר פאביאן גרסטנהבר

בקע, מעי הגס, כיס מרה, קיצור קיבה, כירורגיה
בקע, מעי הגס, כיס מרה, קיצור קיבה, כירורגיה איכילוב לחץ לפרטי הרופא/ה

פרופ' חיים פארן

בקע, כירורגיה
בקע, כירורגיה המרכז הרפואי מאיר, הרצליה מדיקל סנטר לחץ לפרטי הרופא/ה

ד"ר אפרים כץ

בקע, כירורגיה
בקע, כירורגיה שיבא, מרפאה פרטית באסותא לחץ לפרטי הרופא/ה

ד"ר דוד חזן

בקע, כירורגיה
בקע, כירורגיה שיבא, רפאל לחץ לפרטי הרופא/ה
טען עוד

תכירו את הניתוח הרובוטי של דה וינצ'י

מערכת זרועות של רובוט דה וינצ'י - Da Vinci surgery

מערכת זרועות

הזרועות כוללת מפרקים קטנים, שיודעים לחקות את תנועת כף היד של המנתח ומאפשרות לו טווח תנועה רחב ויכולות לתמרן באזורים צרים ורגישים בדיוק רב. המערכת כוללת מנגנון לביטול הרעד העדין שקיים לנו ביד באופן טבעי.

מערכת ראיה תלת ממדית של רובוט דה וינצ'י- Da Vinci surgery

מערכת ראיית תלת מימד HD D3

הרובוט מצויד מערכת ראיה תלת מימדית מתקדמת, דרכה המנתח רואה את איזור הניתוח בהגדלה וברזולוציה גבוהה, המאפשרים לו לבצע פעולות עדינות ומדויקות.

קונסולת המנתח- ניתוחים רובוטיים באמצעות דה-וינצ'י | Da Vinci surgery

קונסולת המנתח

הרופא המנתח נמצא לצידך בחדר הניתוח, יושב בקונסולת הניתוח של דה-וינצ', המאפשרת לו שליטה מלאה על מכשור שמשמש לביצוע הניתוח.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך