בלוטת התימוס

כריתת בלוטת התימוס

מהו ניתוח כריתת בלוטת התימוס ולמי הוא מיועד?

תימומה הוא גידול של בלוטת התימוס. בלוטת התימוס ממוקמת במרכז בית החזה, מאחורי עצם החזה והיא עוזרת להתמיינות ושפעול של תאי דם לבנים הנקראים לימפוציטים מסוג T המהווים חלק מהמערכת החיסונית המגנה של הגוף. הטיפול העיקרי בתימומה הוא ניתוח. הוצאת בלוטת התימוס בשלמותה תביא לריפוי מוחלט, ברוב המקרים.

בחלק מהמקרים של מיאסטניה גרביס, ניתן לשקול ניתוח להסרת בלוטת התימוס (Thymectomy) הוא מומלץ בדרך כלל רק לאנשים מתחת לגיל 60. הניתוח יכול לשפר את הסימפטומים של אנשים שאין להם גידולים (Thymomas) בבלוטת התימוס. עם זאת, השיפור עשוי לקחת זמן. במרבית המקרים ניתן להבחין בשיפור תוך שנה, אולם במקרים מסוימים התהליך עלול לקחת עד 3 שנים.

בגישה הרובוטית בסיוע דה-וינצ'י, בדומה לגישה הלפרוסקופית, המנתח מבצע מס' חתכים קטנים, בניגוד לגישה הפתוחה, בה נדרשת פתיחה של בית החזה. מערכת רובוט הדה וינצ'י מאפשרת למנתח לפעול בדיוק רב יותר בעזרת מערכת תלת מימדית המגדילה את תמונת אזור הניתוח ובעזרת מכשירים מיוחדים המאפשרים למנתח גישה נוחה יותר לאיברים הפנימיים.

בלוטת התימוס: ניתוח רובוטי לסרטן התימוס -תימומה | רובוט דה וינצ'י
בלוטת התימוס: ניתוח רובוטי לסרטן התימוס -תימומה | רובוט דה וינצ'י

תימומה - ניתוח לכרית בלוטת התימוס

תימומה (Thymoma) הוא גידול סרטני של בלוטת התימוס המכונה בעברית גם בלוטת ההרת.  תימומה הוא סוג סרטן נדיר כשלעצמו – אך הוא הגידול הנפוץ ביותר בבלוטת התימוס.

בלוטת התימוס  ממוקמת מאחורי עצם החזה, במרכז בית החזה, קדמית ללב ולכלי הדם הגדולים.
בלוטת התימוס מתפקדת בעיקר בילדות ובגיל ההתבגרות, ובתקופה זו היא בשיא גודלה ופעילותה.
בלוטת התימוס משחקת תפקיד בהבשלת תאי דם לבנים המכונים  לימפוציטים מסוג T ומפעילה אותם. לימפוציטים אלה הם חלק מהמערכת החיסונית המופקדת על הגנת הגוף מפני זיהומים.

לאחר ההתבגרות פעילותה של בלוטת התימוס פוחתת, תפקידה הפיזיולוגי מסתיים, היא מצטמקת ומוחלפת ברקמת שומן שאין לה תפקיד פיזיולוגי חשוב.

תימומה - סרטן בלוטת התימוס -תפוצה, סיכון

תימומה הוא גידול סרטני העלול להתפתח בחלק קטן מהאוכלוסייה. כאמור, הוא נדיר באופן כללי – אך הוא הנפוץ ביותר בין מפגעי בלוטת התימוס. המחלה שכיחה באופן שווה אצל גברים ונשים – בעיקר בגילאים בין 40 ל-60. התימומה היא אמנם גידול ממאיר – על פי רוב לא אלים. המחלה ניתנת לטיפול וריפוי מלא.

תסמינים

התסמינים הנפוצים הם: קוצר נשימה, שיעול מתמשך, כאבים בחזה, קושי בבליעה, צרידות.

לעיתים המחלה לא גורמות להופעת תסמינים (סימפטומים) והיא  מתגלה באופן אקראי, בבדיקות שגרתיות כגון צילום רנטגן של החזה.

חלק מהמאובחנים בתימומה סובלים גם ממחלה אוטואימונית, כגון מיאסתניה גרביס (Myasthenia Gravis). התסמונת באה לידי ביטוי בחולשת שרירים. כשליש מהחולים בתימומה סובלים גם ממיאסתניה גרביס.

גורמי הסיכון

גורם הסיכון היחיד המוכר למחלת תימומה הוא המחלה מיאסטניה גרביס – מחלה נוירומוסקולרית הקשורה לחיבור בין עצב לשריר.

הקשר בין מאיסטניה לתימומה: 20%-15% מחולי מיאסטניה עלולים לפתח תימומה במשך חייהם, וכ-30% מהחולים בתימומה עלולים לחלות במיאסטניה.

אבחון תימומה

האבחון כולל:

  • צילום חזה
  • סריקת CT
  • סריקת PET-CT
  • סריקת MRI
  • ביצוע ביופסיה במידת הצורך

האבחון של 10% עד 20% מהחולים בתימומה מתבצע במסגרת בירור לאחר גילוי מיאסטניה גרביס. כחמישים אחוזים מהחולים מאובחנים במסגרת בירור לבעיות אחרות, כגון אי-נוחות ותחושת לחץ או כאב בבית החזה. שאר המקרים מתגלים באופן מקרי בעת ביצוע צילום חזה או CT למטרות אחרות.

עם גילוי גידול (גוש) בתימוס נדרש לבצע הערכה מקיפה , הכוללת:

  • היסטוריה רפואית, ובדיקה גופנית, הערכה הנוירולוגית לבירור חשד למיאסטניה גרביס.
  • CT  חזה – להדגמת האיברים הפנימיים של בית החזה,  זה מאפשר: הערכה טובה של מיקום הגידול וגודלו, בחינת חדירה לאיברים סמוכים, וכן הערכה של מידת ההתפשטות לבלוטות הלימפה או למקומות אחרים בבית החזה.

התפתחות המחלה

ניתן להבחין בין מקרי התימומה שונים לגמרה באופן התפתחותם: מצד אחד קיימים באלה שמתפתחים לאט ולא פולשים לרקמות סמוכות, מצד שני , לעומתם,  ויש המתפתחים במהירות מתפשטים ופולשים אל הרקמות הסמוכות בבית החזה, למשל אל הריאות או אל מעטפת הלב. התפשטות תימומות לאברי גוף אחרים היא נדירה ביותר.


הערה: סוג סרטן נדיר עוד יותר של בלוטת התימוס הוא Thymic Carcinoma   – סרטן התימוס. סוג זה נוטה להתפתח מהר יותר ולשלוח גרורות לאיברים נוספים בגוף.

אופן הטיפול

הטיפולים המקובלים הם:

  • כירורגיה – ניתוח
  • קרינה
  • כימותרפיה


הפרמטרים לקביעת אופן הטיפול בתימומה הם: רמת הפולשנות / האלימות (שלב המחלה), הגיל והמצב הבריאותי של המטופל.

הטיפול העיקרי בתימומה הוא ניתוח. עבור הגידול לא פולשני,  סילוק הגידול בשלמותו בניתוח מביא לריפוי מוחלט, על פי רוב. במקרים של גידולים פולשניים, הניתוח מורכב יותר ונדרש להוסיף טיפול בקרינה לאחר הניתוח כדי לחסל את שאריות הגידול הסרטני שנותרו לאחר הניתוח. בדרך זו מפחיתים את הסיכון לחזרת המחלה.

כאשר לא ניתן לנתח ו/או כאשר הגידול התפשט לחלקים אחרים של הגוף, ניתן לטפל באמצעות קרינה ו/ או כימותרפיה.

להלן פירוט הטיפולים לפי שלבי המחלה.

שלבי המחלה – דרכי טיפול

שלב מוקדם של תימומה

אם הגידול לא חדר את מעטפת הבלוטה ניתן יש סיכוי גבוה מאד לרפא את המחלה באופן מלא,  באותם מקרים שבהם הגידול קטן ועטוף ברקמות תקינות של תימוס ובשומן, ניתן לשקול כריתת בלוטת התימוס  בניתוח רובוטי (או לפרוסקופי) ללא פתיחת בית החזה.

בטכנולוגיה זו מחדירים מצלמת וידאו ומכשירים כירורגיים זעירים דרך 3 חתכים קטנים בדופן בית החזה – על פי רוב בצדו הימני. המנתח רואה את אזור הניתוח בתוך בית החזה דרך מצלמת וידיאו ומפעיל  את המכשור המיוחד לבצוע פעולות הניתוח באמצעות זרועות רובוטיות.

גישה ניתוחית מתקדמת זו המבוצעת במרכזים הרפואיים הגדולים והמתקדמים בעולם ובארץ. היא מיושמת בניתוחים  של כריתת התימוס אצל חולים במיאסטניה ללא תימומה,  וגם  במקרים שבהם גידול התימומה קטן.

תימומה מקומית מתקדמת

ניתן לבצע כריתת מרבית התימומות בגישה טרנס סטרנאלית. בניתוח זה פותחים את בית החזה בצדו הקדמי – באמצע עצם החזה, בדרך זו מושגת גישה נוחה ושדה ראיה רחב לביצוע הניתוח. לאחר ההחלמה מהניתוח בוחנים את הצורך בטיפול משלים על בסיס הבדיקה הפתולוגית.

תימומה גרורתית

תימומה נוטה להתפשט ולשלוח גרורות – בעיקר למעטפת הריאה. במקרים כאלה נדרש לבנות תכנית טיפולית רב-תחומית בהתאם לגודל ומספר הגרורות.

ניתוח רובוטי בסיוע רובוט דה וינצ'י

בעבר בוצעו ניתוחי חזה וריאה בגישה פתוחה, אשר כללה פתיחת בית החזה דרך הצלעות, תוך חיתוך שרירים, או בטכניקה לפרוסקופית – זעיר פולשנית. בשיטה זו הניתוח מבוצע  ללא חיתוך גדול של בית החזה – אלא דרך מספר קטן של חתכים  קטנים בבית החזה – בין הצלעות, דרכם מחדירים.

כיום השיטה החדישה, המשוכללת והמומלצת לניתוחי חזה וריאה היא באמצעות המערכת הרובוטית של דה וינצ'י. הניתוח מבוצע באמצעות זרועות רובוטיות חכמות, המחדירות  דרך חתכים זעירים, מצלמה תלת מימד  (עם סיב אופטי) וכלים כירורגיים זעירים לבצוע מדויק של הניתוח.

הכירורג מבצע את הניתוח על ידי הפעלת הכלים באמצעות הזרועות הרובוטיות  – בפיקוח מערכת ממוחשבת. המנתח יושב מול מסך ורואה תמונה מוגדלת ובתלת ממד של אזור הניתוח, והוא שולט על המכשירים הזעירים באצבעותיו בעזרת ידיות ופדלים.

יתרונות הניתוח בסיוע רובוט דה-וינצ'י

  • המערכת הרובוטית "מונעת" שגיאות אנוש או סטיות כגון רעד קל באצבעות של המנתח ומבטיחה דיוק מרבי בפעולות הכירורגיות.
  • המכשירים הזעירים המופעלים בתוך גופו של המנותח מסוגלים לבצע תנועות של 360 מעלות, דבר שיד אנוש אינה מסוגלת לעשות.
  • התמונה התלת ממדית בהגדלה מאפשרת ראיה משופרת ואבחנה בפרטים זעירים שהעין האנושית לא מסוגלת לראות.
  • ניתוח דה-וינצ'י משפר בצורה משמעותית את השליטה של הכירורג בפעולות הניתוח ובכך המעלה את רמת הבטיחות של המנותח.

לסיכום

השימוש ברובוט בניתוחי חזה וריאה מאפשר: דיוק בביצוע כריתה הכירורגית, הגברת הבטיחות בניתוחים, התאוששות והחלמה מהירות יותר, שמירה על איכות חייו של המטופל. 

 לכן, מומלץ לבצע ניתוח לכריתת בלוטת הטימוס באמצעות הרובוט דה וינצ'י.

איתור מנתח

שם מלא תחום התמחות
תחום התמחות
בית חולים

ד"ר אורי ויזל

חזה
חזה בילינסון לחץ לפרטי הרופא/ה

ד"ר גיא פינס

חזה
חזה המרכז הרפואי קפלן לחץ לפרטי הרופא/ה

ד"ר יורי פסחוביץ

חזה
חזה בלינסון, רפאל, הרצליה מדיקל סנטר לחץ לפרטי הרופא/ה

ד"ר ישראל קוזניץ

חזה
חזה בילינסון לחץ לפרטי הרופא/ה

ד"ר מיכאל אורלובסקי

חזה
חזה רמבם לחץ לפרטי הרופא/ה

ד"ר מיכאל פאר

חזה
חזה איכילוב, מדיקל סנטר, אסותא לחץ לפרטי הרופא/ה

ד"ר שרבל עזאם Sharbel Azzam

חזה
חזה איכילוב לחץ לפרטי הרופא/ה

פרופ' אורי ולד

חזה
חזה הדסה עין כרם לחץ לפרטי הרופא/ה

פרופ' נחום נשר

חזה
חזה איכילוב לחץ לפרטי הרופא/ה

פרופסור יעל רפאלי

חזה
חזה סורוקה לחץ לפרטי הרופא/ה
טען עוד

תכירו את הניתוח הרובוטי של דה וינצ'י

מערכת זרועות של רובוט דה וינצ'י - Da Vinci surgery

מערכת זרועות

הזרועות כוללת מפרקים קטנים, שיודעים לחקות את תנועת כף היד של המנתח ומאפשרות לו טווח תנועה רחב ויכולות לתמרן באזורים צרים ורגישים בדיוק רב. המערכת כוללת מנגנון לביטול הרעד העדין שקיים לנו ביד באופן טבעי.

מערכת ראיה תלת ממדית של רובוט דה וינצ'י- Da Vinci surgery

מערכת ראיית תלת מימד HD D3

הרובוט מצויד מערכת ראיה תלת מימדית מתקדמת, דרכה המנתח רואה את איזור הניתוח בהגדלה וברזולוציה גבוהה, המאפשרים לו לבצע פעולות עדינות ומדויקות.

קונסולת המנתח- ניתוחים רובוטיים באמצעות דה-וינצ'י | Da Vinci surgery

קונסולת המנתח

הרופא המנתח נמצא לצידך בחדר הניתוח, יושב בקונסולת הניתוח של דה-וינצ', המאפשרת לו שליטה מלאה על מכשור שמשמש לביצוע הניתוח.

כתבות נוספות שיכולות לעניין אותך

הניתוחים הנפוצים ביותר בעולם

הקדמה ניתוחים רבים מתקיימים ברחבי העולם מסיבות רבות. לעיתים הסיבה היא הקלה בכאב, חלקם כתוצאה ממחלה או רצון לשיפור הגוף. 
14 פברואר 2022